Η Ανάσταση πλησιάζει και οι περισσότεροι κηδεμόνες ζώων προβληματίζονται για το πώς μπορεί να αντιδράσουν τα κατοικίδια τους στους ήχους το βράδυ της Ανάστασης.
Ο φόβος σε ήχους από κροτίδες, βεγγαλικά, βαρελότα και πυροβολισμούς είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες και μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από τραύμα, λόγω έλλειψης εξοικείωσης, ή κληρονομικότητας.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα την ευαισθησία του κάθε ζώου και μπορεί να παρατηρηθούν τρέμουλο, σιελόρροια, ταχυκαρδία, μάζεμα της ουράς, κρύψιμο, προσπάθεια διαφυγής μέχρι και έμετος ή διάρροια.
Για αυτό και η παραμονή ζώου σε εξωτερικό χώρο ακόμα και αν είναι δεμένο αντενδεικνύεται και μπορεί εύκολα να προκαλέσει τη φυγή και το τραυματισμό του ή το πνίξιμο του με την αλυσίδα.
Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να κάνετε το βράδυ της Ανάστασης όσο γίνεται λιγότερο επώδυνο για το κατοικίδιο σας.
-
Δεν παίρνουμε το σκύλο μας μαζί στην Ανάσταση. Ακόμα και αν δεν φοβάται τους ήχους ο θόρυβος που επικρατεί εκείνη τη στιγμή είναι τέτοιος, που το πιθανότερο είναι να αποκτήσει μόνιμη φοβία.
-
Φροντίζουμε νωρίς πριν την Ανάσταση να έχει βγει βόλτα, να έχει κάνει την ανάγκη του και να έχει φάει.
-
Επιλέγουμε ένα δωμάτιο στο οποίο θα κλείσουμε ερμητικά πόρτες, παράθυρα και παντζούρια και στο οποίο το ζώο θα παραμείνει με την επίβλεψη ενός ενήλικα.
-
Βάζουμε ραδιόφωνο ή τηλεόραση τόσο δυνατά που να καλύπτει τους ήχους των βεγγαλικών. Επίσης μπορούμε να βάλουμε χαλαρωτική μουσική για σκύλους από το youtube.
-
Στο δωμάτιο μπορούμε να έχουμε τοποθετήσει φερομόνη για σκύλους. Η φερομόνη είναι προϊόν που βοηθά στην αναστολή και στην προστασία από την κατάσταση του άγχους και αβεβαιότητας σε κουτάβια και ενήλικα σκυλιά.
-
Μπορούμε να του δώσουμε (ακόμα και προληπτικά) rescue remedy. Πρόκειται για Ανθοιάμα Bach που βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους.
-
Μπορούμε να του βάλουμε αμπούλα αντι-στρες. Δρουν μέσα σε μια ώρα από την εφαρμογή τους και τοποθετούνται ανάμεσα στα αυτιά του ζώου.
-
Μπορούμε να του φορέσουμε ένα ThunderShirt dog anxiety (ειδικό ρούχο για την καταπολέμηση του άγχους για σκυλιά). Ωστόσο χρειάζεται σταδιακή εφαρμογή και εξοικείωση του.
-
Κατά τη διάρκεια που επικρατούν οι θόρυβοι της Ανάστασης και εφόσον δούμε ότι φοβάται μπορούμε να δοκιμάσουμε να του αποσπάσουμε τη προσοχή με το αγαπημένο του παιχνίδι, με ένα κόκκαλο από petshop και με ασκήσεις βασικής υπακοής.
-
Στο δωμάτιο φροντίζουμε να έχουμε το κλουβί (crate) του ζώου έτσι ώστε αν το θελήσει να μπει μέσα σε αυτό. Αν δεν έχουμε κλουβί να υπάρχει ένα κρεβάτι ή ένα τραπέζι στο οποίο θα μπορεί να κρυφτεί. Το αφήνουμε να μείνει όσο θέλει και δεν το εξαναγκάζουμε για να βγει.
-
Παραμένουμε ήρεμοι ακόμα και όταν το σκυλί δείχνει ιδιαίτερα αγχωμένο. Ωστόσο μπορούμε να το χαϊδέψουμε για να το καθησυχάσουμε. Το χάδι παράγει ενδοφρίνες που προκαλούν μείωση του άγχους και δεν είναι επιβράβευση του φόβου.
-
Δεν χρησιμοποιούμε βία, φωνές, απειλές ή τιμωρία. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
-
Αν γνωρίζουμε ότι το σκυλί μας φοβάται τα βαρελότα και τις καμπάνες μπορούμε με την καθοδήγηση κτηνιάτρου να του χορηγήσουμε από πριν κάποιο φάρμακο (αγχολυτικό ή ηρεμιστικό ή και λάδι κανναβιδιόλης). Εδώ να σημειώσω ότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων χωρίς την συμβουλή γιατρού (και στην προκειμένη περίπτωση εξειδικευμένου στη συμπεριφορά). Κάτι τέτοιο μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του ζώου.
-
Δεν βγάζουμε το ζώο βόλτα με το ζόρι και το αφήνουμε να ηρεμήσει.
-
Αν για κάποιο λόγο είμαστε έξω, φροντίζουμε το περιλαίμαιο και το σαμαράκι να είναι σωστά τοποθετημένα και κρατάμε το ζώο σφιχτά κοντά μας. Αν ξεφύγει από τα χέρια μας, κινδυνεύει τρέχοντας να τραυματιστεί ή να τον χάσουμε εντελώς.
-
Εξαιρετικά χρήσιμο είναι πριν φτάσουμε στο Πάσχα να έχουμε ξεκινήσει με θετικό εκπαιδευτή τη διαδικασία της απευαισθητοποίησης θετικής ενίσχυσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος πρέπει να απευθυνθούμε σε κτηνίατρο εξειδικευμένο στη συμπεριφορά προκειμένου να δοθεί και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Όμως να τονίσω ότι ΔΕΝ είναι όλοι οι κτηνίατροι εξειδικευμένοι στη συμπεριφορά, οπότε σωστό είναι να απευθυνθούμε στους κατάλληλους και όχι στον οποιοδήποτε έχουμε στο νου μας. Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε ότι η αντιμετώπιση του φόβου των σκύλων για τους δυνατούς ήχους δεν είναι κάτι εύκολο ούτε γρήγορο. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά και υπομονή από μέρους σας.
Τέλος να υπενθυμίσω ότι τα ζώα μας πρέπει να έχουν ταυτότητα με το τηλέφωνο μας και microchip.
Γιώργης Ταξιδευτής