«Ήμουν εκεί όταν αυτοκτόνησε ο Χίτλερ»-Τι απέγινε η σορός του-Ποια τα σενάρια διαφυγής του

Ιστορία

Στις 22 Απριλίου 1945 ο Χίτλερ έπαθε νευρική κατάρρευση. Αυτό συνέβη όταν πληροφορήθηκε, κατά τη διάρκεια του καθημερινού σχολιασμού της κατάστασης στο υπόγειο καταφύγιο, κάτω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο, ότι η επίθεση που είχε διατάξει για την άρση της πολιορκίας του Βερολίνου δεν είχε εκτελεστεί από τον Αρχηγό των μονάδων των Ες-Ες Στάινερ, γιατί εκείνος τη θεώρησε ανεφάρμοστη λόγω του συσχετισμού δυνάμεων.

Ο Χίτλερ είπε ότι όλα πλέον χάθηκαν και ότι όλοι τον έχουν προδώσει, ακόμα και τα Ες-Ες. Άφησε ελεύθερο ένα μέρος του προσωπικού του και αρνήθηκε, παρά τις παρακλήσεις του Μπόρμαν, του Κάιτελ και του Γκαίριγκ, να εγκαταλείψει το Βερολίνο. Διέταξε τον υπασπιστή του, Γιούλιους Σάουμπ, να κάψει όλα τα προσωπικά του στοιχεία και έγγραφα που βρίσκονταν στην Καγκελαρία και στο καταφύγιο, καθώς και όσα βρίσκονταν στο Μόναχο.

Δύο θέματα κυριαρχούσαν στο καταφύγιο τις τελευταίες μέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Πόσο κοντά είναι ο Κόκκινος Στρατός και ποιος είναι ο πιο σίγουρος τρόπος αυτοκτονίας. 

Στις 29 Απριλίου νυμφεύθηκε τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν. Οι νεόνυμφοι δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων και ακολούθησε ένα γαμήλιο γεύμα. Η ατμόσφαιρα βάρυνε όταν ο Χίτλερ αναφέρθηκε στην επικείμενη αυτοκτονία του. Ο εθνικοσιοσιαλισμός είπε, έχει πεθάνει. Δεν υπήρχε ελπίδα να αναβιώσει.

Λέγεται ότι ώθηση στην απόφαση του να αυτοκτονήσει έδωσε η συνταρακτική είδηση που έλαβε το πρωί της 29ης Απριλίου, ότι τα πτώματα του Μπενίτο Μουσολίνι και της Κλάρας Πετάτσι κρέμονταν σε μια πλατεία στο Μιλάνο. “Αρνούμαι να πέσω στα χέρια ενός εχθρού που ψάχνει για ένα καινούριο θέαμα για να ψυχαγωγήσει τις υστερικές λαικές μάζες” φώναξε.

Το πρωί, 30 Απριλίου 1945, οι ένοικοι του ιδιωτικού καταφυγίου του Χίτλερ στο Βερολίνο έλαβαν την δυσάρεστη είδηση ότι τα Σοβιετικά στρατεύματα απείχαν πλέον λιγότερο από εκατό μέτρα από τον περιμετρικό φράχτη του καταφυγίου, και ήταν θέμα ωρών να πιαστεί αιχμάλωτος ο Φύρερ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έβαλε να δηλητηριάσουν την Μπλόντι, το αγαπημένο του λυκόσκυλο. Εν συνεχεία μοίρασε φιαλίδια με υδροκυάνιο στις πιστές γραμματείς του για να τα χρησιμοποιήσουν όταν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα. Το μεσημέρι είχε ζητήσει από τον υπασπιστή του στα Ες Ες, Όττο Γκύνσε, να βρει και να φέρει 200 λίτρα βενζίνης στον κήπο, πάνω από το καταφύγιο.

Στις 2:30 τη νύχτα ο Χίτλερ αποχαιρέτησε τον Γκέμπελς, τον Μπόρμαν και τους άλλους επιτελείς. Τους αποχαιρέτησε και η Εύα Μπράουν Χίτλερ. Ο Χίλτλερ απευθύνθηκε στην ομήγυρη για ακόμα μια φορά. “Τελείωσε” είπε. “Αντίο”. Και μετά αποσύρθηκε με την Μπράουν στα ιδιαίτερα τους. 

Ο Χίτλερ φορούσε την επίσημη ναζιστική στολή, ενώ η Μπράουν ένα μπλε φόρεμα με λευκά λουλούδια. Το ζευγάρι που είχε επισημοποιήσει τη σχέση τους ένα βράδυ πριν, κάθισε πλάι πλάι σε ένα καναπέ. Ο Αδόλφος ήταν 56 χρονών και η Εύα 33. Πήραν και οι δυο υδροκυάνιο. Συγχρόνως ο Χίτλερ έβαλε ένα πιστόλι στο στόμα του και πυροβόλησε.

Όσοι περίμεναν απ’ έξω δεν άκουσαν το παραμικρό. Άλλωστε το πυροβολικό των Σοβιετικών που ισοπέδωνε το Βερολίνο δεν άφηνε χώρο για άλλους θορύβους. Έτσι ούτε πιστολιά ακούστηκε, ούτε αναστεναγμός…

Εκατόν σαράντα μέτρα από τη Zimmerstrasse και ενενήντα από την Wilhelmstrasse. Εδώ, λέει, ήταν ο κήπος της γερμανικής Καγκελαρίας. Στο τέρμα του, το κατεστραμμένο από βόμβα, βρίσκεται το σημείο όπου άναψε η αυτοσχέδια νεκρική πυρά για τον Χίτλερ.

Και ακριβώς από κάτω ήταν ο τόπος όπου ο Misch πέρασε τον Πόλεμο: το υπόγειο καταφύγιο, η συμπαγής καρδιά του Γ’ Ράιχ, όπου ο Φύρερ έβαλε τέλος στην ίδια του τη ζωή καθώς τα όνειρά του γκρεμίζονταν κάτω από την προέλαση των Συμμάχων.

O Rochus Misch υπήρξε μέλος των SS και για 5 χρόνια ανήκε στο στενό κύκλο του Χίτλερ, ως σωματοφύλακας, ταχυδρόμος και χειριστής τηλεφώνων και ζούσε στο καταφύγιό του. Στο τέλος του Πολέμου ήταν αρχηγός των Επικοινωνιών, υπεύθυνος για το τηλεφωνικό κέντρο του καταφυγίου.

«Η πρώτη μου συνάντηση με τον Χίτλερ ήταν μάλλον περίεργη. Ήμουν 12 μόλις μέρες στη δουλειά αυτή, όταν ο επικεφαλής υπασπιστής του Χίτλερ, Bruckner, άρχισε να μου υποβάλλει ερωτήσεις για τη γιαγιά μου και για την παιδική ηλικία μου. Μετά σηκώθηκε και περπάτησε προς την πόρτα. Όντας υπάκουος στρατιώτης, πετάχτηκα προς την πόρτα να την ανοίξω και βρίσκονταν όρθιος ο Χίτλερ ακριβώς πίσω από την πόρτα. Ένιωσα να κρυώνω. Μετά ένιωσα ζεστός. Ένιωσα κάθε συναίσθημα όντας απέναντι στον Χίτλερ»

Ο Rochus Misch είναι ο τελευταίος ζωντανός μάρτυρας του δράματος που εκτυλίχθηκε εκεί στις 30 Απριλίου του 1945, τη μέρα που αυτοκτόνησαν ο Χίτλερ και η Μπράουν. 

«Όλοι περίμεναν αυτόν τον πυροβολισμό. Τον περιμέναμε. Είχα πει στους τεχνικούς: “Πηγαίνω μέσα (στο γραφείο του Χίτλερ). Να σας φέρω κάτι;” Και μου απάντησαν “όχι”. Ύστερα ακούστηκε ο πυροβολισμός. Ήμουν έξι μέτρα μακριά από αυτόν, όταν το έκανε.

Ξαφνικά άκουσα κάποιον να φωνάζει στην ακόλουθο του Χίτλερ: “Linge, Linge, νομίζω ότι συνέβη”. Εκείνοι είχαν προφανώς ακούσει κάποιον πυροβολισμό, εγώ όχι. Ο προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, Martin Bormann διέταξε να γίνει ησυχία. Όλοι άρχισαν να ψιθυρίζουν. Εγώ μιλούσα σε ένα τηλέφωνο, και επίτηδες μιλούσα δυνατά, ήθελα να ακούω κάτι. Δεν ήθελα να σκέφτομαι ότι ήμασταν μέσα σε ένα καταφύγιο θανάτου»

«Ο Bormann διέταξε να ανοίξει η πόρτα.  Ο υπηρέτης του με πήρε από τη μια πλευρά και μπήκαμε μέσα, αμέσως μετά τον πυροβολισμό. Είδα τον Χίτλερ σωριασμένο με το κεφάλι του στο τραπέζι. Η Eva Brown κείτονταν στον καναπέ με το κεφάλι της στραμμένο προς εκείνο. Είχε τα γόνατα σφιχτά στο στήθος. Φορούσε ένα βαθύ μπλε φόρεμα με λευκούς φραμπαλάδες. Δε θα το ξεχάσω ποτέ»

«Έπειτα από τον πυροβολισμό, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η πόρτα άνοιξε και έκλεισε ξανά, ύστερα ήρθε κάποιος άλλος, ύστερα μεταφέρθηκαν τα καλύμματα. Έφυγα μακριά, έπειτα γύρισα. Ήθελα να πω στον προϊστάμενό μου ότι ο Φύρερ ήταν νεκρός… Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα. Όχι λεπτά, δευτερόλεπτα. Ύστερα ήρθαν κάποιοι άλλοι και τύλιξαν τα πτώματα. Έβγαλαν τον Χίτλερ από την έξοδο κινδύνου και τον τοποθέτησαν στον κρατήρα από μια βόμβα. Έριξαν πετρέλαιο και τον έκαψαν. Όχι εντελώς, αλλά το πτώμα του είχε καρβουνιάσει.».

Κάποιος μου φώναξε: «Τρέχε πάνω! Καίνε το αφεντικό!». Αποφάσισα να μην πάω γιατί είχα παρατηρήσει ότι ο Mueller της Γκεστάπο ήταν εκεί – και αυτός δεν ερχόταν σχεδόν ποτέ. Είπα στον σύντροφο μου τον Hentschel, τον μηχανικό: «ίσως μας σκοτώσουν επειδή είμαστε οι τελευταίοι μάρτυρες».

Το σημείο που αποτεφρώθηκαν οι σωροί του Χίτλερ και της Μπράουν 

Ο Misch περιγράφει το καταφύγιο ως έναν χώρο μήκους 15 μέτρων, με πολύ μικρά δωμάτια. Στη μια πλευρά ήταν η βιβλιοθήκη του Χίτλερ, το καθιστικό και το υπνοδωμάτιό του και στην άλλη το δωμάτιο της Εύας Μπράουν, της ερωμένης του, την οποία παντρεύτηκε αυτές τις τελευταίες ώρες. «Την τελευταία φορά που είδα τον Χίτλερ ζωντανό περπατούσε στον διάδρομο και κοιταχτήκαμε. Ήταν ένας τσακισμένος άνθρωπος, καμπουριασμένος, σαν νεκρός. Δεν νομίζω ότι του ήταν δύσκολο να πεθάνει.

Όταν ο Χίτλερ είπε ότι θα έμενε στο Βερολίνο, ξέραμε ότι θα αυτοκτονούσε… Όταν ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους του είπε ότι θα έφευγε, ο Χίτλερ ρώτησε “Τι κάνω λάθος; Μoυ ανακοίνωσε την αναχώρησή του. Θέλει να φύγει. Γιατί οι άνθρωποι φεύγουν μακριά μου;”».

Την επόμενη μέρα, το δράμα συνεχίστηκε. Κάτω στο καταφύγιο, τα έξι παιδιά του Joseph Goebbels δολοφονήθηκαν από την ίδια τη μητέρα τους, Magda. «Αμέσως μετά το θάνατο του Χίτλερ, η κ. Goebbels, ήρθε κάτω στο καταφύγιο με τα έξι παιδιά της» θυμάται ο κ. Misch. «Άρχισε να ετοιμάζεται για να τα σκοτώσει. Δεν μπορούσε να το κάνει αυτό έξω από το καταφύγιο αφού υπήρχαν άνθρωποι που θα την σταματούσαν. Αυτός είναι ο λόγος που ήρθε κάτω – γιατί στο καταφύγιο δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανέναν άλλο. Κατέβηκε κάτω με σκοπό να τα σκοτώσει».

«Τα παιδιά βρισκόταν ακριβώς δίπλα μου και πίσω μου. Όλοι γνωρίζαμε τι επρόκειτο να συμβεί. Ήταν προφανές. Είδα τον γιατρό του Χίτλερ, τον Stumpfegger, να δίνει στα παιδιά κάτι να πιουν. Κάποιο είδος από ζαχαρωμένου ποτού. Μετά ο Stumpfegger πήγε και βοήθησε να τα σκοτώσει. Όλοι μας ξέραμε τι συνέβαινε. Μια ώρα ή δυο ώρες αργότερα, η κ. Goebbels βγήκε έξω κλαίγοντας. Κάθισε σε ένα τραπέζι και άρχισε να ρίχνει πασιέντζες».

Έλεγα συνέχεια ότι θέλω να φύγω, να συναντήσω τους συντρόφους μου, όμως ο Γκέμπελς μου απαντούσε ότι είχαμε να κάνουμε τηλεφωνήματα…».

Οι Ρώσοι δεν πίστευαν ότι ο αντίπαλός τους ήταν νεκρός

Οι Γκέμπελς αυτοκτόνησαν και ο Misch έφυγε από το καταφύγιο, όμως μία μέρα αργότερα τον συνέλαβαν οι Ρώσοι. Όταν οι αρχές αντελήφθησαν ποιος ήταν, εστάλη ­ έπειτα από διαταγή του Στάλιν ­ στη Μόσχα. Ο Ρώσος ηγέτης δεν μπορούσε να δεχθεί ότι ο αντίπαλός του ήταν τελικά νεκρός. «Νόμιζαν ότι αυτά που τους περιέγραψα δεν ήταν αληθινά. “Και αν το πτώμα που είδες ήταν κάποιου άλλου;”.

Όμως δεν ήταν κάποιου άλλου, κανείς άλλος δεν είχε έρθει. “Ω!, λες ψέματα, λες ψέματα”, συνέχεια τα ίδια». Ο Misch και οι άλλοι μάρτυρες των τελευταίων ημερών του Χίτλερ βασανίστηκαν, κατόπιν διαταγών του Στάλιν. Μετά τον θάνατό του, το 1953, και την ακόλουθη γενική αμνηστία από τον Χρουστσώφ, εστάλη στην Ανατολική Γερμανία. Εκεί, με τη σύζυγό του Γκέρντα και την κόρη τους Μπιργκίτα, έζησε μια ζωή στην ανωνυμία, εργαζόμενος στο οικογενειακό τους κατάστημα διακόσμησης…

Πιστός

«Ήταν ένα πολύ καλό αφεντικό, πολύ πιστός. Εμείς που ήμασταν κοντά του προσπαθούσαμε να φέρουμε εις πέρας τα καθήκοντά μας. Ήμασταν σωματοφύλακες, τηλεφωνητές, κάναμε όλα αυτά που θα έπρεπε να γίνουν για τον πρόεδρο οποιασδήποτε εταιρείας, όποιος κι αν ήταν. Δεν μπορείς να παραπονεθείς για τίποτα όταν έχεις τέτοιο αφεντικό. Ρωτούσε πάντα πώς είμαστε. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι τον Χίτλερ δεν τον ενδιέφεραν οι απλοί άνθρωποι, λένε ανοησίες». Για τον Misch, o Χίτλερ δεν ήταν ο απόμακρος ηγέτης. Αστειευόταν με το προσωπικό του, λάτρευε τον Τσάρλι Τσάπλιν και είχε δει το «Gone With The Wind» τρεις φορές.

Ήταν ο άνθρωπος που έλεγε ότι ήταν πάντα πολύ απασχολημένος για να έχει σύζυγο και, παρ’ όλα αυτά, παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν μία ημέρα πριν από τον θάνατό τους, για να «την πάρει στον τάφο ως παντρεμένη γυναίκα».

Ρόχους Μις

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε στο κέντρο των επιχειρήσεων του Χίτλερ, επιμένει ότι ποτέ δεν άκουσε καμία συζήτηση για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων. «Θεέ μου, εμείς που ανήκαμε στον στενό του κύκλο γνωρίζαμε σχεδόν τα πάντα, ήμασταν εκεί μέρα νύχτα… Δεν υπήρξε τίποτα γι’ αυτό το θέμα». Όμως, δεν αρνείται ότι το Ολοκαύτωμα έγινε. «Ναι, συνέβη. Όμως, δεν μπορώ να το φανταστώ. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον Χίτλερ ως δολοφόνο. Είναι αδύνατον».

«Αν τον συναντούσα σήμερα, θα του έλεγα: “Φύρερ μου, στ’ αλήθεια δεν σε γνώριζα τόσο καλά. Επί πέντε χρόνια, μπορούσαμε να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια και να χαμογελάμε και… όλα αυτά τα πράγματα τα οποία γράφτηκαν, από πού ήρθαν όλα αυτά; Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήσουν κάπως έτσι, Φύρερ μου”».

Ο Ρόχους Μις πέθανε 5 Σεπτεμβρίου 2013, στην οικία του, σε ηλικία 96 ετών.

Οι επιστολές αυτοκτονίας του Αδόλφου Χίτλερ

Τις τελικές επιστολές αυτοκτονίας του Αδόλφου Χίτλερ έβγαλε σε δημοπρασία το 2019, με τιμή εκκίνησης προσφορών τα 80.000 δολάρια, Οίκος δημοπρασιών «Alexander Historical Auctions», στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για το τελικό σημείωμα που άφησε ο ηγέτης του ναζιστικού κινήματος το 1945, όταν πια ο ρωσικός στρατός είχε εισβάλει στο Βερολίνο και ο ίδιος είχε εγκλωβιστεί στο φυλάκιό του.

Στο τελευταίο σημείωμα αυτοκτονίας είχε σταλεί σε έναν από τους αγαπημένους του διοικητές, τον αρχιστράτηγο Ferdinand Schörner, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον Χίτλερ να εγκαταλείψει όσο μπορούσε την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας.

«Θα παραμείνω στο Βερολίνο, ώστε συμβάλλω στη μάχη για τη Γερμανία και να δώσω το παράδειγμα σε όσους παραμείνουν. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο, θα προσφέρω στη Γερμανία καλύτερη υπηρεσία. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μην πέσει το Βερολίνο», ανέφερε στην επιστολή του.

Ο υπεύθυνος της Alexander Historical Auctions, Μπιλ Παναγόπουλος, δήλωσε ότι «είναι το μοναδικό έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά στην πρόθεση του Χίτλερ να μείνει στο Βερολίνο και προφανώς να πεθάνει. Προφανώς αυτό είναι το σημείωμα αυτοκτονίας του Χίτλερ».

Τι απέγινε η σορός του Χίτλερ;

H σορός του Αδόλφου Χίτλερ κάηκε το 1970 από πράκτορες της KGB σύμφωνα με τις εντολές του αρχηγού της υπηρεσίας, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του αρχείου της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών που διαδέχτηκε την KGB.

Μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, ο στρατηγός Βασίλι Χριστοφορόφ δήλωσε ότι μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα καταδεικνύουν ότι ο τότε αρχηγός της KGB Γιούρι Αντροπόφ διέταξε μια άκρως μυστική αποστολή με στόχο την καταστροφή των λειψάνων του Χίτλερ, της γυναίκας του Εύα Μπράουν, του επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς και της οικογένειάς του.

Σοβιετικοί στρατιώτες στον καναπέ με το αίμα το Χίτλερ

Σύμφωνα με τα έγγραφα, όπως ανέφερε ο Χριστοφορόφ, η σοβιετική ηγεσία οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω φόβων ότι οι τάφοι τους μπορεί να γίνονταν τόπος λατρείας για οπαδούς φασιστικών ιδεών.

Η επιχείρηση «Τα Αρχεία» εκτελέστηκε από ομάδα ειδικών πρακτόρων της KGB στο Μάγκντεμπουργκ της Ανατολικής Γερμανίας, όπου είχαν ενταφιαστεί μυστικά οι σοροί στις 21 Φεβρουαρίου του 1946, σε έδαφος σοβιετικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

«Οι σοροί κάηκαν έξω από την πόλη Σόνεμπεκ, 11 χλμ από το Μάγκντεμπουργκ της Ανατολικής Γερμανίας και οι στάχτες τους σκορπίστηκαν στον ποταμό Μπίντεριτζ», όπως είπε ο Χριστοφορόφ.

Οι σοροί είχαν ανακαλυφθεί από το σοβιετικό στρατό το Μάιο του 1945. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, οι Σοβιετικοί τις έθαψαν σε δάσος κοντά στην πόλη Ράθεναου, ενώ οκτώ μήνες αργότερα τις μετέφεραν μυστικά στο Μάγκντεμπουργκ.

Ο Χριστοφορόφ διευκρίνισε ότι το μόνο που απομένει από τη σορό του Χίτλερ είναι θραύσματα από το σαγόνι και το κρανίο του, που φυλάσσονται στη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι η FSB δεν έχει αμφιβολίες για τη γνησιότητά τους.

«Το σαγόνι του Χίτλερ φυλάσσεται στα αρχεία της FSB και τα θραύσματα από το κρανίο του στα Αρχεία του Κράτους. Δεν υπάρχουν άλλα μέρη του σώματος του Χίτλερ εκτός από αυτά, που ελήφθησαν το Μάιο του 1945. Ό,τι απέμεινε κάηκε το 1970», δήλωσε. 

Το γυναικείο κρανίο και τα σενάρια διαφυγής

Θα μπορούσε όμως μια εξέταση DNA στο κρανίο που φυλάσσεται στη Μόσχα και σύμφωνα με τους Ρώσους ανήκει στον ναζιστή δικτάτορα, με διακριτή την οπή από σφαίρα, να επαναφέρει στο προσκήνιο υποθέσεις που η Ιστορία υποτίθεται πως είχε ξεδιαλύνει; Υποθέσεις ποικίλες και απίθανες: από τη διαφυγή του Φύρερ στην Αργεντινή με ένα ιαπωνικό υποβρύχιο μέχρι τη μυστική του παραμονή στη θρυλική ναζιστική βάση της Ανταρκτικής – της οποίας η ύπαρξη δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Όπως και να έχει, το μυστικό που αποκαλύφθηκε χάρη στη σύγχρονη γενετική είναι εντυπωσιακό: το κρανίο που φυλάσσεται στη Μόσχα δεν είναι του Χίτλερ! Ανήκει σε μια γυναίκα μεταξύ είκοσι και σαράντα ετών. Πρόκειται για το κρανίο της Εύα Μπράουν, που όταν πέθανε ήταν τριάντα τριών χρονών; Όχι, καθώς όλες οι ιστορικές μαρτυρίες επιβεβαιώνουν την αυτοκτονία της με υδροκυάνιο.

Αυτή η αναπάντεχη τροπή οφείλεται στις εξετάσεις DΝΑ που πραγματοποιήθηκαν στο κρανίο του δικτάτορα, οι πρώτες τουλάχιστον γνωστές επιστημονικές εξετάσεις που έγιναν ποτέ στα λείψανά του. Τις πραγματοποίησε η μοριακή βιολόγος Λίντα Στράουσμπαχ από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ μαζί με τους ειδικούς της εγκληματολογικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης.

Η ομάδα ανέλυσε μέχρι και δείγματα υφάσματος ποτισμένα με αίμα από τον καναπέ όπου πιστεύεται πως αυτοκτόνησε ο Φύρερ (φυλάσσονται κι αυτά στη Μόσχα), για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται όντως για το αίμα ενός άντρα. Είναι όμως του Χίτλερ; Βιολογικό υλικό αδιαμφισβήτητα δικό του με το οποίο θα μπορούσαν να συγκριθούν τα αποτελέσματα δεν υπάρχει και τα δισέγγονα του ετεροθαλούς αδερφού του δικτάτορα, του Αλόις Χίτλερ, που ζουν στις ΗΠΑ, αρνούνται να συνεργαστούν.

Εικάζεται επίσης η ύπαρξη μιας υπόγειας στοάς και κυκλοφορεί και μια ιστορία για ένα σωσία του Χίτλερ τον οποίο σκότωσαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στις 30 Απριλίου. Η υπόθεση διαφυγής είναι πιθανή; «Όχι», δηλώνει ο Λουτζ Κλίνκχαμερ από το γερμανικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Ρώμης, υπεύθυνος του Τμήματος Σύγχρονης Ιστορίας. «Θα ήταν σαν να μην λαμβάναμε υπόψη τις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν τα επόμενα χρόνια από τις ανακρίσεις πάμπολλων αυτοπτών μαρτύρων. Αν και κανένας δεν τον είδε να αυτοκτονεί και κανένας δεν φωτογράφησε το πτώμα του μετά τον θάνατό του. Όταν έγινε η αυτοψία στις 8 Μαΐου (τα πτώματα είχαν βρεθεί μία δύο μέρες νωρίτερα), οι Σοβιετικοί δήλωναν με σιγουριά πως έχουν στην κατοχή τους το πτώμα του Χίτλερ χάρη σε ένα τμήμα της κάτω γνάθου που έμεινε άθικτο. Αυτό το εύρημα βρίσκεται στη Μόσχα, στα αρχεία της μυστικής αστυνομίας, και δεν έχει εκτεθεί ποτέ στο κοινό – υπάρχουν μόνο φωτογραφίες του».

Αλλά γιατί το τμήμα της γνάθου να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο; «Ο βοηθός οδοντιάτρου του Χίτλερ και ο οδοντοτεχνικός του είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Ρώσους (ενώ ο οδοντίατρος είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς) – συμπληρώνει ο Κλίνκχαμερ – ήταν αναγκασμένοι να επιδείξουν το ιστορικό υγείας και την τελευταία ακτινογραφία του δικτάτορα. Να πώς προκύπτει η ταυτοποίηση, σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή».

Εκδοχή η οποία από τότε παραμένει αμετάβλητη για τη Μόσχα και δεν κλονίζεται ούτε από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εξέτασης DΝΑ στο κρανίο: «Είναι σίγουρα αυθεντικό» δήλωσε ο Βασίλι Χριστοφόροβ, ένας από τους υπεύθυνους των αρχείων της ρωσικής μυστικής αστυνομίας, της πρώην KGB.

Αλλά πέρα από τις αποδείξεις και τα ευρήματα, απρόσιτα και ίσως και αντιφατικά, υπάρχει ακόμη ο τεράστιος όγκος μαρτυριών που έχουν συλλέξει οι ιστορικοί. «Μια από τις σημαντικότερες εργασίες στον χώρο αποτελεί η έρευνα που διεξήγαγε το 1945 ο Βρετανός ιστορικός Χιου Τρέβορ Ρόπερ, πράκτορας εκείνη την εποχή στη βρετανική Ιντέλιτζενς (σ.σ.: έρευνα που στη συνέχεια θα γίνει διάσημο βιβλίο «Χίτλερ, οι τελευταίες μέρες» – κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ιωλκός) και η οποία εκφράζεται ξεκάθαρα υπέρ της εκδοχής του θανάτου στο μπούνκερ» υπενθυμίζει ο Γκουστάβο Κόρνι, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο, συγγραφέας της μονογραφίας «Χίτλερ» (εκδ. il mulino, Bologna). Το FBI έκλεισε επίσημα την υπόθεση το 1956 αλλά, μάταιο να το αρνηθεί κανείς, η τελευταία αυτή ανακάλυψη των Αμερικανών επαναφέρει στο προσκήνιο μια μεγάλη ιστορική απορία.

Η οδοντοστοιχία του Χίτλερ το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Φύρερ πέθανε

Μια ακτινογραφία της οδοντοστοιχίας του Χίτλερ το φθινόπωρο του 1944 μετά τη Συνωμοσία της 20ης Ιουλίου έδειχνε ξεκάθαρα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Μόνο εκείνη τη χρονιά είχε βάλει 10 τεχνητά δόντια.

Από τα 32 ενήλικα δόντια του, μόλις τα πέντε ήταν δικά του. Τα υπόλοιπα ήταν θήκες στερεωμένες σε μια μεταλλική γέφυρα. Δεν είναι σίγουρο γιατί τα δόντια του Χίτλερ ήταν τόσο άσχημα, ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν πως ένας σημαντικός παράγοντας ήταν η κακή διατροφή που ακολουθούσε τα χρόνια πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο όταν ζούσε σε άθλιες συνθήκες.

Η ακτινογραφία με την οδοντοστοιχία του Χίτλερ το φθινόπωρο το 1944

Ο προσωπικός του οδοντίατρος, Χιούγκο Μπλάσκε ανέφερε πως ο Χίτλερ  είχε «απελπιστικά κακή αναπνοή, αποστήματα και πρόβλημα στα ούλα», ενώ η δυσοσμία που έβγαινε από το στόμα του πολλές φορές έκανε τους συμβούλους του να απομακρύνονται από κοντά του γιατί δεν άντεχαν τη μυρωδιά.

Παράλληλα, ο Χίτλερ φοβόταν πάρα πολύ να πάει στον οδοντίατρο. Για μια τυπική απονεύρωση, μάλιστα,  χρειάστηκαν περισσότερα από οκτώ ραντεβού για να ολοκληρωθεί.

Όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την Καγκελαρία, η αντικατασκοπική ομάδα SMERSH στις 3 Μαΐου βρήκε περίπου 14 απανθρακωμένα σώματα. Ένα από αυτά έπρεπε να είναι και του ναζιστή ηγέτη.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που έπιασαν οι Σοβιετικοί ήταν και οι βοηθοί του Μπλάσκε, Χέουσερμαν και Έχτμαν.  Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει μετά την πτώση του Ράιχ, αλλά λίγο αργότερα τον έπιασαν οι Αμερικάνοι. Κάτω από σκληρή ανάκριση, ρωτήθηκαν να περιγράψουν από μνήμης το οδοντιατρικό ιστορικό του Χίτλερ.

Τα σχέδια της Χάουσερμαν με την οδοντοστοιχία του γερμανού δικτάτορα

Η Χάουσεμαν ήταν η βοηθός του Μπλάσκε και ο Έχτμαν ο άνθρωπος που σχεδίασε τις οδοντιατρικές γέφυρες. Σχεδίασαν την οδοντοστοιχία του Φύρερ όπως τη θυμούνταν.

Έπειτα, στις 9 Μαΐου 1945 οι δύο βοηθοί είδαν μέρη από ένα σαγόνι που οι Σοβιετικοί είχαν ανακτήσει από ένα από τα 14 απανθρακωμένα σώματα.

Αμέσως επιβεβαίωσαν ότι τα δόντια και τα οστά ανήκαν στον Αδόλφο Χίτλερ. Οι περιγραφές και τα σχέδια ταίριαζαν απόλυτα με τα οδοντικά υπολείμματα που τους παρουσιάστηκαν. Τα δόντια ήταν του Χίτλερ.

Την άνοιξη του 1945, η 25χρονη Ελένα Κάγκαν, (πραγματικό όνομα Elena Rzhevskaya) εργαζόταν ως διερμηνέας Γερμανικών για τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Γεννημένη στη Μόσχα από εύπορη οικογένεια, ο σύζυγός της πέθανε κατά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου και εκείνη στρατολογήθηκε με σκοπό να μπορέσει να ζήσει την κόρη της. Η σημαντικότερη αποστολή της ήταν μαζί με άλλα δυο άτομα να βρουν τον Χίτλερ, ζωντανό ή νεκρό.

Στις 8 Μαΐου, η Ελένα παρέδωσε στους Σοβιετικούς ένα κόκκινο κουτάκι που περιείχε την κάτω γνάθο του Χίτλερ. Αν και η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 1945, τα επίσημα αποτελέσματα δεν δημοσιοποιήθηκαν μέχρι το 1954. Τη χρονιά που ο Έχτμαν απελευθερώθηκε από τα σιβηρικά Γκουλάγκ.

Η Γιέλενα περιγράφει τις προσπάθειες εντοπισμού των οδοντιάτρων του Χίτλερ στους ρημαγμένους από τους βομβαρδισμούς δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. «Καπνοί αναδίδονταν ακόμη σε κάποια σημεία, ο αέρας της πόλης ήταν γεμάτος με τους καπνούς της μάχης. Τα οδοφράγματα που είχαν συντρίψει οι ερπύστριες των τανκ κείτονταν στους δρόμους. Γκριζοφορεμένες νοσοκόμες με τα λευκά μαντίλια που έφεραν πάνω τους κόκκινο σταυρό, έδειχναν εξαντλημένες καθώς έσπευδαν, σοβαρές κι αμίλητες να κάνουν τα καθήκοντά τους».

Μετά από πολύωρες έρευνες στο Βερολίνο η ομάδα της Γιελένα εντόπισε την οδοντίατρο Κάτε Χόιζερμαν. Ήταν βοηθός του προσωπικού οδοντιάτρου του Χίτλερ, Χούγκο Μπλάσκε.

Η Χόιζερμαν κατάφερε να βρει ακτινογραφίες με τα δόντια του Φύρερ και το οδοντιατρικό του ιστορικό. Στις 10 π.μ. της επόμενης μέρας κάθισε μαζί με τον οδοντοτεχνίτη Έχτμαν, που σχεδίασε τις χρυσές γέφυρες για το στόμα του Χίτλερ και σχεδίασαν από μνήμης την οδοντοστοιχία του.

Κι όταν είδαν το περιεχόμενο του κόκκινου κουτιού άρχισαν να τρέμουν. Οι περιγραφές και τα σχέδια ταίριαζαν απόλυτα με τα οδοντικά υπολείμματα που τους έδειξαν. Τα δόντια ήταν του Χίτλερ….

Η γυναίκα που μετέφερε την κάτω γνάθο του Χίτλερ

Για τη Γιέλενα και την ομάδα οι αποδείξεις ήταν πλέον αδιάσειστες. «Πραγματικά πίστευα ότι θα αποκαλυπτόταν η αλήθεια σαρώνοντας όλες αυτές τις ανόητες φήμες ότι ο Χίτλερ ζούσε», γράφει στα απομνημονεύματά της. Αλλά οι προσδοκίες της διαψεύσθηκαν καθώς ο ίδιος ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε να μην αποκαλυφθεί το μυστικό, αφού ήθελε να το κρατήσει για τον εαυτό του και να αφήσει τον κόσμο να αναρωτιέται για το τι απέγινε ο Χίτλερ, θεωρώντας ότι αυτό θα του παρείχε ένα ατού στις διαπραγματεύσεις με τους Συμμάχους για το μεταπολεμικό παγκόσμιο σκηνικό.

Γι’ αυτό και στη Διάσκεψη του Πότσδαμ, τον Ιούλιο του 1945, κράτησε το στόμα του κλειστό όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν πληροφορίες για τον Χίτλερ.

Τι απέγιναν τα δόντια του τελευταίου; Η Γιέλενα τα είδε τελευταία φορά στα τέλη Μαϊου του 1945 στο Βερολίνο, όταν τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό κοντέινερ για να σταλούν στη Μόσχα.

«Μπορείτε να νιώσετε, να καταλάβετε πώς αισθανόμουν; Ημουν ένα νεαρό κορίτσι που είχε διασχίσει τη μισή Ευρώπη πολεμώντας από τη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο. Και να, λοιπόν, που βρισκόμουν στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του χιλιόχρονου Ράιχ και άκουγα την ανακοίνωση της παράδοσης, γνωρίζοντας ότι στα χέρια μου κρατούσα την οριστική απόδειξη του θανάτου του Χίτλερ. Δεν μπορούσα να κινηθώ από τη συγκίνηση». Οι διαταγές που είχε η γυναίκα ήταν να παραδώσει το μικρό δέμα με τα οστά στον συνταγματάρχη Βασίλη Γκορμπούσιν, που ηγείτο της μικρής ομάδας «εξιχνίασης» της μοίρας του Χίτλερ και είχε αναλάβει την αναγνώριση των λειψάνων του.

Ενας στρατιώτης είχε ανακαλύψει την άκρη μιας κουβέρτας που προεξείχε κάτω από το φρεσκοσκαμμένο χώμα με το οποίο είχε καλυφθεί ο πελώριος κρατήρας μιας βόμβας, στον κήπο της καγκελαρίας κοντά στο μπούνκερ. Οταν τελείωσε ο ξέφρενος εορτασμός, η Ρεφσκάγια και οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί κατάφεραν και εντόπισαν τον βοηθό του οδοντιάτρου του Χίτλερ, ο οποίος επιβεβαίωσε την «ταυτότητα» της γνάθου.

ΓΙα το ίδιο θεμα, Γάλλοι ερευνητές έκαναν σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ιατρικό περιοδικό «European Journal of Internal Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και την «Ουάσιγκτον Ποστ».

«Τα δόντια είναι αυθεντικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ πέθανε το 1945. Μπορούμε να σταματήσουμε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ. Δεν διέφυγε στην Αργεντινή με υποβρύχιο, δεν βρίσκεται σε κρυφή βάση στην Ανταρκτική ούτε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Σαρλιέ, ειδικός στην ιατρική ανθρωπολογία.

Η σύγκριση των δοντιών με τα ήδη γνωστά οδοντιατρικά αρχεία του Χίτλερ, πριν από τον θάνατό του, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τα δικά του δόντια. Επίσης, η ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο των δοντιών, όπου δεν βρέθηκαν τα παραμικρά ίχνη κρέατος, επιβεβαίωσε ότι ο Χίτλερ ήταν φυτοφάγος. Παρόλο που πέθανε σε ηλικία μόνο 56 ετών, ο Χίτλερ είχε διατηρήσει μόνο πέντε από τα δικά του δόντια και τα άλλα ήσαν τεχνητά, πράγμα που βοήθησε στην ταυτοποίησή του.

Οι Γάλλοι ερευνητές ανέφεραν ότι το 2017 η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB και τα ρωσικά κρατικά αρχεία τούς έδωσαν άδεια να εξετάσουν τα δόντια του ηγέτη του ναζιστικού κόμματος για πρώτη φορά από το 1946.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν, επίσης, να δουν ένα μέρος κρανίου που θεωρείται ότι προέρχεται από τον Χίτλερ και το οποίο φέρει μια τρύπα κατά πάσα πιθανότητα από σφαίρα στην αριστερή πλευρά. Αλλά, ενώ πήραν δείγματα από τα δόντια, δεν επετράπη στους ερευνητές να πάρουν δείγματα DNA από αυτό το κρανίο. Πάντως η μορφολογία του είναι «απολύτως συγκρίσιμη», όπως είπαν, με ακτινογραφίες του κρανίου του που είχαν ληφθεί ένα έτος προτού πεθάνει.

Αυτή είναι η επίσημη ιστορική εκδοχή. Είναι όμως και η αληθινή;

Δυο μήνες μετά την πτώση του Βερολίνου, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης του FΒI, ναζιστής προφανώς, «πούλησε» μια μεγάλη πληροφορία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να πάρει πολιτικό άσυλο: 15 μέρες μετά την εισβολή του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο, δυο γερμανικά υποβρύχια γεμάτα υψηλόβαθμα στελέχη των ναζί, δυο εκ των οποίων ήταν ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν, έφταναν στην Αργεντινή και προσάραζαν σε μια μικρή πόλη με γερμανικό πληθυσμό που θα καλωσόριζαν την άφιξή τους.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο πληροφοριοδότης βρισκόταν στην ομάδα υποδοχής των Γερμανών και τόνισε ότι ήταν σίγουρος πως είχε αναγνωρίσει τον Χίτλερ.

Είπε πως ήταν τρομερά αδυνατισμένος και φαινόταν πως έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, αλλά ήταν δεδομένο πως επρόκειτο για τον Χίτλερ. Αν και ποτέ δεν έγινε γνωστή η ακριβής τοποθεσία στην οποία υποτίθεται πως ο αρχηγός των Ναζί κρυβόταν, μολονότι ο πληροφοριοδότης έδωσε αναλυτικές συντεταγμένες, οι ερευνητές εντόπισαν άρθρα εφημερίδων που μιλούσαν για μια κατασκευή πολυτελούς έπαυλης με βαυαρική αρχιτεκτονική στις Άνδεις.

Μια μικρή, όχι και τόσο ουσιώδης- αλλά όπως και να έχει «πιπεράτη»- λεπτομέρεια της αφήγησης του πληροφοριοδότη: ο Χίτλερ δεν είχε πλέον το χαρακτηριστικό μουστάκι του, το είχε ξυρίσει.

Η εγκυρότητα της παραπάνω εκδοχής δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, όπως άλλωστε και καμία άλλη από τις θεωρίες που «γεννήθηκαν» ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα του Χίτλερ.

Και αυτές είναι πολλές: άλλοι λένε πως φυγαδεύτηκε στην Ισπανία, άλλοι υποστηρίζουν πως πήγε στην Ιταλία και άλλοι πως έκανε πλαστική, άλλαξε εντελώς το πρόσωπό του και συνέχισε να ζει στην Γερμανία. Μια από τις πιο πρωτότυπες λέει πως ο Χίτλερ βρισκόταν στην Αργεντινή πολύ πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πως στις δημόσιες εμφανίσεις του απλά τον αντικαθιστούσαν σωσίες.

Η τελευταία θεωρία ενισχύεται από τη μαρτυρία μίας νεαρής γυναίκας, της οποίας ο πατέρας ήταν γνωστός πλαστικός χειρούργος.

Σύμφωνα με την ιστορία της ότι ο πατέρας της άλλαξε την εμφάνιση δύο αντρών για να μοιάζουν στον Χίτλερ και λίγες μέρες αργότερα το ιατρείο κάηκε και ο πατέρας της με τον αδερφό της δολοφονήθηκαν.

Κάποια στιγμή υπήρξε μια διαρροή εγγράφων από το FBI, η εγκυρότητα της οποίας προφανώς ελέγχεται, σύμφωνα με την οποία ο επί δεκαετίες διευθυντής του οργανισμού, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ γνώριζε για την απόδραση του Χίτλερ στην Αργεντινή και μπλόκαρε κάθε προσπάθεια εντοπισμού του. Η θεωρία αυτή φυσικά συνδυάζεται με εκείνη που φέρεται να διατύπωσε ο ανώνυμος μάρτυρας από τη Γερμανία.

Οι ναζί διέθεταν αποδεδειγμένα κρυφές διαδρομές διαφυγής, τις οποίες αποκαλούσαν «γραμμές αναφοράς». Σκοπός των γραμμών αυτών, ήταν να αποδράσουν από τη Γερμανία κατά τη διαφαινόμενη κατάρρευση του Γ’ Ράιχ. Πολλοί, πάλι αποδεδειγμένα, κατάφεραν να φύγουν και να καταλήξουν στη Νότια Αμερική, βρίσκοντας ένα ασφαλές -για εκείνη την εποχή- καταφύγιο.

Οι αναφορές για τις εμφανίσεις του Αδόλφου Χίτλερ ήταν τόσες, που οι εκθέσεις έφτασαν σε φάκελο στον τότε διευθυντή του FBI, Έντγκαρ Χούβερ. 

Στις 3 Οκτωβρίου 1955, βρέθηκε μία φωτογραφία από την Κολομβία, η οποία έπεσε στην αντίληψη της CIA και παρουσίαζε τον Αδόλφο Χίτλερ, μαζί με ένα άλλο στέλεχος των SS Φίλιπ Σίτροεν.

Δείτε τη φωτογραφία:

Ένας πράκτορας με το όνομα Cimelody-3 ανέφερε στην CIA ότι ο Citroen του είπε ότι ο Χίτλερ ζούσε στην Κολομβία.

Ο Citroen είπε στον πληροφοριοδότη ότι ο Χίτλερ πιστεύει πως 10 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου, δεν θα διωχθεί ως εγκληματίας πολέμου. Την αναφορά, που κρατήθηκε στη CIA, έγραψε ο επικεφαλής του γραφείου της CIA στο Καράκας της Βενεζουέλας και εστάλη στον επικεφαλής του τμήματος δυτικού ημισφαιρίου της υπηρεσίας κατασκοπείας, ο οποίος τότε ήταν ο Joseph Cadwell King.

Τα μυστικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση για τον εντοπισμό του Χίτλερ διεξήχθη σε όλες τις περιοχές κατά μήκος των ακτών της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα στην Αργεντινή, όπου πολλοί ναζί διέφυγαν.

Τα ραδιογραφήματα του FBI αποκαλύπτουν ότι κυνηγούσαν «κρυφές διαφυγές» από το υποβρύχιο U-530 και «άλλα παρόμοια σκάφη». Το U-530 ήταν ένα σκάφος Kreigsmarine που το συνόδευαν διάφορες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τη μεταφορά των ναζί προς τη Νότια και τη Λατινική Αμερική.

Το συγκεκριμένο σκάφος αποτελεί ένα ακόμη μυστήριο, καθώς παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής στις 10 Ιουλίου 1945, αλλά βρέθηκε χωρίς το ημερολόγιο του πλοίου, ενώ το πλήρωμα δεν είχε καμία ταυτότητα πάνω του.

Το πλοίο έπλεε δύο μήνες στη θάλασσα μετά τη διαφυγή του από την Ευρώπη. Το μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει αυτό το ταξίδι, καθώς υπάρχουν σύγχρονες αναφορές που υποδηλώνουν ότι ταξίδεψε στην Ιαπωνία και από εκεί έπλευσε προς την Αργεντινή!

Το U-530 φημολογήθηκε ότι μετέφερε υψηλόβαθμους Ναζί στη Νότια Αμερική, αλλά ουδέποτε αποδείχθηκε με στοιχεία το συγκεκριμένο σενάριο.

Η πόλη Καζίνο στη Βραζιλία

Η αναζήτηση του Αδόλφου Χίτλερ ήταν εκτεταμένη. Το 1947, ο ηγέτης των Ναζί αναζητήθηκε στην πόλη «Καζίνο», στο Ρίο Γκράντε της Βραζιλίας. Η συγκεκριμένη πόλη εκτιμήθηκε ότι χρησίμευσε ως καταφύγιο για μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών.

Σύμφωνα με πληροφοριοδότη, ο Χίτλερ και η σύντροφός του Εύα Μπράουν, είχαν εμφανιστεί να κάθονται μαζί σε θέρετρο της βραζιλιάνικης πόλης. Ο πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε επίσης ότι εντόπισε έναν Γερμανό αξιωματικό, ονόματι «Weissman», που είχε δει στο κατεχόμενο Παρίσι.

Ο ίδιος περιέγραψε τον Χίτλερ με λεπτομέρειες, λέγοντας πώς ήταν καθαρός, ξυρισμένος, φρέσκος. Όταν επιχείρησε να βγάλει το ζεύγος φωτογραφία, τότε ο άνδρας εκδιώχθηκε με τη βία από το ξενοδοχείο και απομακρύνθηκε.

Η έκθεση στάλθηκε στον διευθυντή του FBI J.Edgar Hoover, ο οποίος έπειτα έδωσε εντολή στους πράκτορες να διερευνήσουν την αναφορά. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν έγινε γνωστό.

Το σενάριο της Αργεντινής και η διαφυγή στις Άνδεις

Ένα άλλο έγγραφο των συμμάχων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αφορούσε τον ισχυρισμό ότι ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν έφτασαν μέσω του U-boat, με άλλους 50 Ναζί, στην Αργεντινή. Αναφέρεται ότι οι δραπέτες οδηγήθηκαν στη συνέχεια στις Άνδεις με άλογα, όπου ιδρύθηκαν τρεις μυστικές κοινότητες για τους Ναζί. Λέγεται ότι ο Χίτλερ είχε ξυρίσει το περίφημο μουστάκι του και υπέφερε από άσθμα και έλκη.

Η συνάντηση με τον… πραγματικό Χίτλερ στο Μπουένος Άιρες

Μία άλλη αναφορά, έκανε λόγο για πληροφοριοδότη που ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με τον «πραγματικό Χίτλερ», τη δεκαετία του 1950, στο Μπουένος Άιρες.

Ο άντρας ισχυρίστηκε ότι ο Χίτλερ είχε σωσία που πήρε τη θέση του στις τελευταίες ημέρες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την έκθεση της 19ης Ιανουαρίου 1955.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο «πραγματικός» Χίτλερ είχε υποβληθεί σε «σημαντική πλαστική χειρουργική» και γι’ αυτό εμφανιζόταν πολύ νεότερος. Τα πόδια του, όμως, πρόδιδαν την ηλικία του.

Όσα ακολούθησαν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενίσχυσαν τις θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές στη Σοβιετική Ένωση, το σώμα του Χίτλερ βρέθηκε καμμένο στο Βερολίνο.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Γιόζεφ Στάλιν, αρνήθηκε ότι ο Χίτλερ ήταν νεκρός, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν.

Είναι de facto ότι πολλοί Ναζί διέφυγαν στη Νότια και Λατινική Αμερική. Όμως ουδέποτε αποδείχθηκε ότι ανάμεσά τους ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν.

Μια ακομα θεωρία 

Στο βιβλίο του “Hitler in Exile” ο Αργεντινός ιστορικός Abel Basti υποστηρίζει ότι ο Hitler θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από την Γερμανία στην Αργεντινή όπου και έζησε 10 ακόμα χρόνια μετά τον καταγεγραμμένο θάνατό του στο Βερολίνο με την πτώση της πόλης.

Το 1955 ο Hitler, όπως υποστηρίζει ο Basti και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Sputnik, καθώς και πολλοί άλλοι ναζί έφυγε από την Αργεντινή για την Παραγουάη, όπου και έζησε υπό την προστασία του δικτάτορα Alfredo Stroessner, ο οποίος είχε γερμανική καταγωγή.

Ο Basti στο βιβλίο του περιλαμβάνει μαρτυρίες ότι ο Hitler και άλλοι αξιωματικοί των nazi έζησαν στην Παραγουάη. Σύμφωνα με τον Basti ο Hitler πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου του 1971 στην Παραγουάη.

“Πλούσιες οικογένειες τον βοηθούσαν για χρόνια, ενώ ανέλαβαν τα έξοδα της κηδείας του. Ο Hitler τάφηκε σε καταφύγιο πάνω από τον οποίο έχει σήμερα χτιστεί πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη, Asuncion. Το 1973 η είσοδος του καταφυγίου παραβιάστηκε και πάνω από 40 άτομα αποχαιρέτησαν τον Hitler”, αναφέρει.

Ο Βραζιλιάνος στρατιωτικός Fernando Nogueira de Araujo θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην κηδεία του Hitler, γράφει ο τύπος της χώρας.

Ο Basti υποστηρίζει ότι στην θέση του πτώματος του Hitler στο Βερολίνο είχε αφεθεί άλλο πτώμα, με τον ηγέτη των nazi να προλαβαίνει να φυγαδευτεί στο αεροδρόμιο Tempelhof όπου ελικόπτερο τον πήγε στην Ισπανία. Από εκεί πέταξε για τα Κανάρια Νησιά όπου με υποβρύχιο κατέφυγε στην Αργεντινή.

Όπως υποστηρίζει ο Basti η διαφυγή του Hitler έγινε με την σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών, για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Μάλιστα σύμφωνα και με έγγραφα του FBI ο Hitler πέταξε στην Αργεντινή με αεροσκάφος που είχε κατασκευαστεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό ή ως επιβάτης σε υποβρύχιο.

Το History Channel το 2015 παρουσίασε σειρά ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε αυτά τα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα του FBI.

Αναφορικά με την Eva Braun, ο Basti τονίζει ότι έζησε περισσότερο από τον Hitler, μετά τον θάνατό του γύρισε στην πόλη Bariloche της Αργεντινής, ακολούθως πήγε στο Buenos Aires, όπου στα 90 της χρόνια χάθηκαν τα ίχνη της.

Αμερικανοί ερευνητές λένε πως έχουν στοιχεία πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, αλλά διέφυγε στη Λατινική Αμερική μέσω Ελλάδας!

Ο Αδόλφος Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε. Το πτώμα που βρέθηκε ανήκει σε σωσία του. Ο ίδιος διέφυγε μέσω Καναρίων νησιών και…Ελλάδας.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πρώην ερευνητές της CIA οι οποίοι μελέτησαν έγγραφα του FBI που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν ως απόρρητα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρεταννικής εφημερίδας Express, ο βετεράνος της CIA Bob Baer δήλωσε πως «η οπτική που μας δίνει η κυβέρνηση είναι ένα ψέμα. Τα αρχεία του FBI ξανανοίγουν την έρευνα. Επανεξετάζουμε την Ιστορία».

Η ομάδα του απέκτησε πρόσβαση στις 700 σελίδες των ντοκουμέντων, βάσει των οποίων λέει: «Οι αξιωματούχοι του Αμερικανικού Στρατού στη Γερμανία δεν εντόπισαν το πτώμα του Χίτλερ ούτε υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή για το ότι ο Χίτλερ ήταν νεκρός».

Η ομάδα, που πρωταγωνιστεί  στη σειρά ντοκιμαντέρ «Hunting Hitler», του History Channel, χρησιμοποίησε ραντάρ, ιστορικούς χάρτες και τελευταίας λέξης τεχνολογία, ενώ τα μέλη της μίλησαν και με πιθανούς αυτόπτες μάρτυρες.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Χίτλερ χρησιμοποίησε σωσία του για να πείσει πως αυτοκτόνησε, κάτι που κατά τους ερευνητές αποδεκνύεται από το γεγονός ότι το πτώμα που βρήκαν οι Σοβιετικοί, ήταν λίγα εκατοστά κοντύτερο και με μικρότερο κρανίο. Το πτώμα αυτό, εξαφανίστηκε πριν Αμερικανοί ή Βρετανοί ειδικοί το εξετάσουν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Star, οι ερευνητές εξέτασαν 12.000 έγγραφα από υπηρεσίες ασφαλείας από όλο τον κόσμο- και μεταξύ αυτών ένα των βρετανικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο ο Χίτλερ έφυγε με αεροπλάνο από το Βερολίνο στις 29 Απριλίου 1945- μία ημέρα πριν την επίσημη ημερομηνία θανάτου του (30 Απριλίου).

Οι ερευνητές ανακάλιυψαν μια άγνωστη πέμπτη έξοδο από το καταφύγιο, που οδηγούσε σε έναν πρόχειρα κατασκευασμένο διάδρομο, ενώ ταξιδεύουν στη Δανία και την Αργεντινή- όπου ανακαλύπτουν ένα στρατιωτικού τύπου συγκρότημα όπου ενδεχομένως να διέμεινε ο «Φύρερ» μετά τη φερόμενη άφιξή του στη χώρα.

Οπως επίσης αναφέρει η Express, οι ερευνητές αποκάλυψαν μαζική έξοδο ναζί από το αεροδρόμιο Τέμπλεχοφ την επομένη της τελευταίας δημόσιας εμφάνισης του Χίτλερ. Αεροπλάνο που απογειώθηκε εκείνη την ημέρα, είχε μέσα βαλίτσες του Χίτλερ.

Εκτιμάται δεν θα μπορούσε να κάνει το μακρύ ταξίδι ως τη Νότια Αμερική απευθείας. Και τα στοιχεία δείχνουν πως πέρασε από τα Κανάρια Νησιά και την Ελλάδα.

Μιλώντας με έναν φερόμενο ως μάρτυρα της διαφυγής του Χίτλερ, ο πρώην ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για θέματα εγκλημάτων πολέμου John Cencich εξιστορεί τι είπε ένας Έλληνας οικοδόμος, που υποστηρίζει ότι είδε τον Χίτλερ τον Μάιο του 1945, μέρες αφού υποτίθεται πως είχε αυτοκτονήσει.

«Το 1945 έφτιαχνα μια μυστική κατασκευή μέσα σε ένα μοναστήρι στη Σάμο. Έπρεπε να φτιάξω μυστικά τούνελ και διαμερίσματα για τους Γερμανούς. Ένας από αυτούς ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ. Ήταν αυτός, ήταν εκεί, χωρίς μουστάκι ή κάτι άλλο. Ήταν Μάιος του 1945. Κατάλαβα πως ήταν ο Χίτλερ εξαιτίας του αεροπλάνου.

Πήγα να δουλέψω σε άλλη πόλη. Το πρώτο πράγμα που είδα εκεί ήταν ένα γερμανικό αεροπλάνο. Είχε προσγειωθεί σε ένα χωράφι με πατάτες και ο αγρότης μου είπε πως κατέβηκαν πέντε Γερμανοί», είπε ο άνδρας. Από εκεί, πιστεύεται πως ο Χίτλερ έφυγε με γερμανικό υποβρύχιο, για να επανανωθεί με συντρόφους του Ναζί.

Σημειώνεται πως η ταυτοποίηση του απανθρακωμένου πτώματος του Χίτλερ έγινε από την κάτω σιαγόνα του. Ωστόσο, ο Μπάερ λέει ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητες, αξιόπιστες και αντικειμενικές πηγές που αναφέρουν ότι ο Χίτλερ στην πραγματικότητα διέφυγε.

«Τα ιστορικά αρχεία είναι τόσο προβληματικά. Πέφτουμε συνέχεια σε μύθους και hoaxes. Εμείς απλά κοιτάμε τα στοιχεία. Κατά κάποιον τρόπο, είναι σαν οποιοδήποτε άλλο κυνήγι θησαυρού στην τηλεόραση. Έχει να κάνει με το ταξίδι» συμπληρώνει ο ίδιος.

Επίλογος

Η αναγνώριση της οδοντοστοιχίας είναι στοιχείο αδιαμφισβήτητο. Όσο για το κρανίο, ίσως, οι σοβιετικοί να μάζεψαν το κρανίο κάποιου άλλου που ήταν νεκρός στο σημείο ή απλά να παρουσιάζουν κάποιο άλλο. Προφανώς δε ένα τέτοιο καταφύγιο θα είχε τουλάχιστον μια κρυφή έξοδο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όσο για τις περισσότερες αναφορές για εμφανίσεις του Χίτλερ και «φωτογραφίες» του μετά το θάνατο του, έχουν αποδειχθεί ότι ήταν κατασκευασμένες.

Ωστόσο, νεκρός η ζωντανός στις 30 Απριλίου του 1945, η αλήθεια είναι ότι ο Χίτλερ προκάλεσε δεινά που στις μέρες μας, δύσκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτά.

Αν και εκλέχθηκε δημοκρατικά, υποσχόμενος δουλειά, ψωμί και ασφάλεια σε μια χώρα ήδη καταστρεμμένη από τον πόλεμο του 1914-1918, από την αρχή της διακυβέρνησης του, δεν δίστασε να εγκαταστήσει ένα δικτατορικό καθεστώς, να διαχωρίσει τους πολίτες της χώρας του και να εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπων γιατί ήταν εβραίοι, αθίγγανοι, ομοφυλόφιλοι, ψυχικά ασθενείς, διανοητικά καθυστερημένοι ή απλά αντίπαλοι του καθεστώτος του.

Ήταν δε, τέτοια η δίψα του για εξουσία, δύναμη και παγκόσμια κυριαρχία που δεν δίστασε να αιματοκυλίσει ολόκληρο το πλανήτη.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του γερμανικού λαού, υπνωτισμένη από το παρανοϊκό του παραλήρημα τον ακολούθησε, αποκοιμίζοντας κάθε ίχνος ηθικού φραγμού, σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπόνιας και αξιοπρέπειας.

Είθε, ο Θεός να μην επιτρέψει ξανά τέτοιες καταστροφές.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι  η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

https://www.tanea.gr/2000/05/13/world/imoyn-ekei-otan-aytoktonise-o-xitler/ Finch Simon

https://www.mixanitouxronou.gr/to-nazistiko-tilegrafima-tou-cherman-gkeringk-pou-esproxe-ton-chitler-stin-aftoktonia/

https://m.naftemporiki.gr/story/222185 Πηγή: CNN

https://www.iellada.gr/istoria/pote-pethane-pragmatika-o-adolfos-hitler

https://menshouse.gr/istories/84169/to-neo-tou-prosopo-ta-aporrita-engrafa-pou-apodiknyoun-oti-o-chitler-den-aftoktonise-pote-pics

https://www.protothema.gr/world/article/1085134/i-agnosti-mahi-tou-v-pagosmiou-praktores-kunigousan-to-fadasma-tou-hitler-10-hronia-meta-ton-thanato-tou/ Σάββας Μιχάλαρος

https://www.thetoc.gr/diethni/article/o-xitler-den-autoktonise-alla-diefuge-mesw-elladas

https://www.huffingtonpost.gr/2017/01/16/eidhseis-diethnes-hitler-ereynhtes-cia-aytoktonhse_n_14195142.html

https://www.naftemporiki.gr/story/1469158/sto-sfuri-oi-epistoles-autoktonias-tou-adolfou-xitler 

https://www.kathimerini.gr/world/217046/se-ena-koyti-eicha-to-kranio-toy-chitler/ 

https://www.news247.gr/mixani-tou-xronou/michani-toy-chronoy-to-mono-apodeiktiko-gia-ton-thanato-toy-chitler.6529502.html

https://www.kathimerini.gr/life/science/965361/epistimoniko-telos-stis-theories-synomosias-o-chitler-aytoktonise-sto-katafygio-toy/ Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://www.iefimerida.gr/news/411981/ta-dontia-toy-hitler-i-istoria-tis-gynaikas-poy-anelave-tin-pio-periergi-apostoli-toy-v#ixzz5DgEGcDv0

https://www.archaiologia.gr/blog/2011/08/08/%CF%87%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC/

https://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%C2%AB%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CF%87%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%B5%CF%81%C2%BB

https://www.mixanitouxronou.gr/katafigio-tou-chitler-pou-aftoktonise-tin-eva-braoun-exafanistike-apo-verolino/

https://perpetual.gr/faces/oi-teleutaies-wres-tou-adolfou-xitler/

https://www.naftemporiki.gr/story/694904/pethane-o-teleutaios-somatofulakas-tou-xitler

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *