Χρήση του crate στην εκπαίδευση του σκύλου

Εκπαίδευση και Ψυχολογία σκύλων

Καταρχάς πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το crate είναι χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο εκπαίδευσης και όχι τιμωρίας του ζώου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν εγκλωβίζουμε το ζώο εκεί για να το “ξεφορτωθούμε” ατελείωτες ώρες αλλά το χρησιμοποιούμε για συγκεκριμένους λόγους, σε λογικάχρονικά πλαίσια και αφού έχει προηγηθεί διαδικασία εκμάθησης του με θετική επιβράβευση για το ζώο. 

Το crate πρέπει να έχει μέγεθος τέτοιο που το ζώο μας να χωράει όρθιο μέσα σε αυτό, να μπορεί να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του και να μπορεί να ξαπλώσει άνετα. Δεν μπορεί να είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό.

Και δεν μπορεί να παραμένει σε αυτό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ας μη ξεχνάμε ότι το ζώο χρειάζεται να κινηθεί, να παίξει, να ουρήσει και έχει ανάγκη την συναναστροφή του και με άλλα ζώα και με την οικογένεια του. Ωστόσο οι λόγοι που το καθιστούν απαραίτητο είναι οι εξής :

• Είναι το μέρος που το ζώο θα μάθει ότι εκεί ηρεμεί και ξεκουράζεται.

• Διασφαλίζουμε την ασφάλεια του όταν παραμένει μόνο στο σπίτι και αποφεύγουμε πιθανές ζημιές (ας θυμηθούμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εκπαίδευσης είναι η πρόληψη). 

• Η χρήση του θα βοηθήσει το ζώο να καταλάβει ότι πρέπει να ακολουθεί κανόνες και όρια μέσα στο σπίτι (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σκυλιά είναι ζώα που τους αρέσει η συνήθεια). 

• Βοηθάει την αποβολή άγχους και στρες (πχ περιπτώσεις κροτοφοβίας).

• Βοηθάει στην αποφυγή του λερώματος μέσα στο σπίτι. 

• θα μας φανεί χρήσιμο για να μεταφέρουμε το σκύλο όταν ταξιδεύουμε (αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο).

• Θα μας φανεί χρήσιμο σε περίπτωση διακοπών και διαμονής μας σε ξενοδοχείο.

• Μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχουμε επισκέπτες που μπορεί να φοβούνται τα σκυλιά ή και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Το σκυλί μπορεί να παραμείνει στο crate χωρίς να έχει την αίσθηση της απομόνωσης από τους υπόλοιπους. 

• Μας χρησιμεύει όταν θέλουμε να κάνουμε δουλειές μέσα στο σπίτι στις οποίες το σκυλί δεν πρέπει να μπλέκεται στα πόδια μας (πχ σφουγγάρισμα).• Υπάρχουν περιπτώσεις που το ζώο θα χρειαστεί να παραμείνει σε περιορισμό. Όπως για παράδειγμα όταν στειρωθεί ή σε περίπτωση ασθένειας, θα μείνει στο κλουβί του κτηνιατρείου για μερικές ώρες ή και μέρες. Ή και σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνει φιλοξενούμενο σε πανσιόν ζώων. Αν δεν έχει μάθει να μένει στο crate από το σπίτι του, θα αγχωθεί άσχημα με δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία.

• Ενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχουν δύο ζώα στο σπίτι και δεν τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους ή θέλουμε για κάποιο άλλο λόγο να μείνουν για λίγο μακριά (πχ λόγοι υγείας, ή ηρεμίας των ζώων).

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η χρήση του crate δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις-τέσσερις ώρες την ημέρα. Εξαιρείται ο βραδινός ύπνος που ο σκύλος μπορεί και πρέπει να είναι στη ”φωλιά” του.

Τo crate πρέπει να είναι τοποθετημένο σε τέτοιο σημείο, ώστε να υπάρχει ορατότητα από μας σε αυτό αλλά και του σκυλιού σε μας. Το σημείο πρέπει να διαθέτει φυσικό φωτισμό και να είναι χωρίς ρεύματα. Πρέπει επίσης να είναι το καλοκαίρι σε δροσερό σημείο και το χειμώνα κοντά σε θέρμανση.

Το crate πρέπει να συνδυάζεται με θετικούς συνειρμούς για το ζώο. Εκεί μπορούμε να έχουμε το κρεβάτι του, να το ταΐσουμε, να έχουμε το νερό του, να του δώσουμε λιχουδιές ή και να του έχουμε κάποιο παιχνίδι του.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε το crate δεν είναι φυλακή, δεν είναι χώρος περιορισμού που μπορεί να χρησιμοποιείται όλη μέρα και δεν είναι και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τιμωρία του ζώου.

Αντίθετα είναι ένας χώρος που βοηθάει στην ομαλή συμβίωση οικογένειας και ζώου και θα μας φανεί σε πολλές περιπτώσεις χρήσιμο.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ζώα στη φύση ζουν σε φωλιές. Σε επόμενο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τον τρόπο εκμάθησης του σκύλου για το crate. 

Γιώργης Ταξιδευτής

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *