Τι είναι τιμωρία στην εκπαίδευση των σκύλων και ποια τα μειονεκτήματα της

Εκπαίδευση και Ψυχολογία σκύλων

Τιμωρία είναι οτιδήποτε συμβαίνει σε ένα σκυλί η γύρω από αυτό προκειμένου να το κάνει τη συμπεριφορά του λιγότερο πιθανή να εμφανιστεί.

Θα μπορούσε να είναι μια συνειδητή επιλογή όπως ένα χαστούκι ή κάτι τυχαίο όπως το να στέκεται πάνω σε ένα αγκάθι.  Ο κρίσιμο παράγοντας είναι αν το σκυλί θα βρει αυτό το γεγονός δυσάρεστο. Αν όντως,  τότε η «δυσαρέσκειας» της εκδήλωσης θα «τιμωρήσει» (για να είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθεί) συμπεριφορά του.

Μπορούμε να χωρίσουμε την τιμωρία σε δύο κατηγορίες.  Η συνέπεια μιας τιμωρίας μπορεί να προστεθεί στο περιβάλλον του σκύλου. Για παράδειγμα ένα χαστούκι ή ένας δυνατός θόρυβος. Μια άλλη κατηγορία είναι όταν ένα κάτι ωραίο απομακρύνεται από το σκύλο, όπως για παράδειγμα όταν άλλος σκύλος έκλεψε το φαγητό του. Συμπεριφοριστές ονόμασαν αυτές τις δύο κατηγορίες θετική και αρνητική αντίστοιχα. Μπορεί να μοιάζει συγκεχυμένο αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι όροι θετικοί και αρνητικοί χρησιμοποιούνται στη μαθηματική λογική.

Πολλοί εκπαιδευτές σκύλων χρησιμοποιούν τη θετική τιμωρία ασυναίσθητα. Στη πραγματικότητα δεν χτυπάνε πραγματικά τα σκυλιά τους αλλά εφαρμόζουν κάτι που ο σκύλος βρίσκει απωθητικό. Για παράδειγμα τα κολάρα με σπρέι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για μορφές τιμωρίας στην εκπαίδευση σκύλων.

Επειδή πολλοί από εμάς θέλουν να διακρίνουν τη σωματικής βία προς τα σκυλιά, καθώς και άλλες μορφές τιμωρίας, πολλοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τη λέξη «διόρθωση» για να περιγράψουν μια τιμωρία που δεν είναι σκληρή ή ότι δεν περιλαμβάνει πολλή σωματική επαφή. Η λέξη διόρθωση δεν είναι, ωστόσο, ένας συμπεριφορικός όρος και δεν υπάρχει σαφής συμφωνία μεταξύ των διαφόρων εκπαιδευτών σκύλων ως προς το τι ακριβώς συνιστά μια διόρθωση.

Μερικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τη λέξη διόρθωση για αρκετά ισχυρές και σωματικές τιμωρίες, έτσι είναι καλύτερο να μην βασίζεστε στη λέξη ως ήπια.

Ορισμένοι παραδοσιακοί εκπαιδευτές θα πουν ότι τα σκυλιά που δεν έχουν εκπαιδευτεί με κάποιο βαθμό της τιμωρίας, είναι πιθανό να εμφανίσουν κακή συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πεποίθηση. Επίσης, μπορούν να συνδέουν τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης με ανεκτικότητα, αλλά να είσαι ανεκτικός και να εκπαιδεύεις χωρίς τιμωρία είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Όμως ποια είναι τα μειονεκτήματα της τιμωρίας;

  1. Μερικά σκυλιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από άλλα. Πάρα πολύ τιμωρία, ακόμη και ήπια τιμωρία, μπορεί να χτυπήσει πραγματικά την εμπιστοσύνη ενός ευαίσθητου σκύλου, και αυτό θα εμποδίσει την ικανότητα του να μάθει. Αυτό είναι επειδή φοβάται, και ο φόβος αναστέλλει την ικανότητα του ζώου να λαμβάνουν αποφάσεις και να θυμούνται τα πράγματα.
  2. Πολλοί άπειροι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ δύσκολο να κρίνουμε πόσο ευαίσθητο σκυλί τους είναι, και πόση δύναμη να χρησιμοποιούν χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ακόμα και έμπειρους εκπαιδευτές κάνουν μερικές φορές λάθη σε αυτό το θέμα.
  3. Μερικά σκυλιά είναι πραγματικά πολύ δύσκολοι χαρακτήρες. Ένας σκληρός σκύλος μπορεί να αισθάνονται λίγο φόβο όταν τιμωρήθηκε ήπια και γρήγορα θα πάθει ανοσία σε όλο και πιο αυστηρές ποινές.
  4. Ένας σκληρός σκύλος και ένας αποφασισμένος ιδιοκτήτης χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, πολύ γρήγορα θα φτάσουν στη σύγκρουση. Μια τέτοια σχέση μπορεί να μετατρέψει ύπουλα ένα ωραίο ιδιοκτήτη σκύλου σε θύτη.
  5. Ίσως μία από τις μεγαλύτερες μειονέκτημα της τιμωρίας στην εκπαίδευση είναι ότι είναι δύσκολο να διδάξει το κατάλληλο επίπεδο της δύναμης που απαιτείται, σε έναν αρχάριο ιδιοκτήτη του σκύλου, χωρίς να βλάπτει το σκύλο ή να καταστρέφει το δεσμό μεταξύ των δυο τους. Πάρα πολύ δύναμη, μπορεί ενδεχομένως να βλάψει τους μαλακούς ιστούς του λαιμού του σκύλου.
  6. Αδικαιολόγητη εφαρμοζόμενη δύναμη έχει μικρή επίδραση και μπορεί να ενθαρρύνει το σκυλί ακόμη και να τραβήξει περισσότερο.
  7. Υπάρχουν συχνά πολλές διαφορετικές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές που το σκυλί σας θα μπορούσε να επιλέξει ως εναλλακτική λύση για τη συμπεριφορά που προσπαθείτε να ενθαρρύνει. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσει αρκετές ανεπιθύμητες συμπεριφορές χρησιμοποιώντας τιμωρία, όταν θα μπορούσε απλά να διδάσκουν ένα μεγάλο συμπεριφορά χρησιμοποιώντας ενίσχυση.

Από την άλλη πλευρά, παρέχοντας μια απόλαυση σε ένα σκυλί, είναι πιο δύσκολο να γίνει κάποιο λάθος.

Με απλά λόγια, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στη χρήση της τιμωρίας, και δεν υπάρχει πιθανότητα για βλάβη χρησιμοποιώντας ανταμοιβές

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένων Γιώργης Ταξιδευτής

Τίτλοι πρωτότυπων κειμένων :

  1. The downside of punishing dogs
  2. The use of punishment in dog training

Συγγραφέας πρωτότυπων κειμένων :

Pippa Mattinson,

Πηγές πρωτότυπων κειμένων :

http://totallydogtraining.com/the-downside-of-punishing-dogs/

http://totallydogtraining.com/the-use-of-punishment-in-dog-training/

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *